DMR Kanal Ayarlama Detaylar-1

DMR cihazlarda size bir çağrı geldiğinde yada genel bir grup çağrısı geldiğinde belirli bir sürede cevap vermenizi kolaylaştıracak bir kaç yöntem anlatalım.

Bazen hepimiz tek bir kişinin konuştuğunu diğer kişinin ise farklı bir talk group ta konuştuğuna şahit olmuşuzdur. Bunun sebebi genelde ayarladığınız kanalı bütün talk grouplara açmanızdan kaynaklıdır. Bu sebepten dolayı kanallarınızı oluştururken sadece bir kanalı genel dinleme için açarken diğer kanallarda RX group u kapatırsanız cihaz zaten sadece gönderme yaptığı talk group u dinleyecektir.

Bazı cihazlarda Receive group list i kapatınca hiç bir şeyi dinlemediğine şahit oldum. Ama çokta emin olmadığım için bu konuda net bir şey de belirtemeyeceğim. En azindan Retevis ve Anytone için yukarıda dediklerim geçerlidir.

Size yapılan özel çağrıyı cevaplamak için belirli bir süreniz olacaktır. Bu süreyi ayarlayabilirsiniz. Bu süreyi geçmeniz durumunda cihaz bulunduğu talkgroup tan gönderme yapmaya devam edecektir.

“Group Call Hold Time” yada “Person Call Hold Time” seçenekleri bu süreyi belirlemenizi sağlayacaktır. Bu sürei sizin kişisel kullanımınıza göre ayarlayınız. Ben genelde 10 saniyede tutuyorum. Süreyi fazla uzatmak ta gruptaki diğer çağrılara cevap vermenizde sorunlar yaratabilir. Örneğin X kişisi size çağrı yapmış fakat siz öncelikle grupta konuşan Y kişisine cevap vermek istiyorsanız en son konuşan kişiyi kollamanız gerekecektir. Çünkü son konuşan kişiden sonra 10 saniye boyunca o kişiye çağrı yapılacak.