Yıllardır bir çok I-Gate ve digi inceledim hatta bazılarını kullandım. İçlerinde kullanması, yapması ve uygulaması en çok hoşuma gidenlerden biri budur. Bunu sanırsam Tailand menşeli bir amatör arkadaşımız tasarlamış. Sitesinde Tai dilinde bir şeyler yazıyor. Google Translate ile de çok bir şeylere ulaşamadım. Çok ta uğraşmadım. Buradan kendisine teşekkür etmek gerekir elbette. Tabi diğer yandan TA8L, Enver İlikçioğlu abimiz de bu projeyi yapmış. kendisiyle çok fikir alışverişimiz oldu. Ona da teşekkür ederim. APRS TÜRKİYE Grubuna da desteklerinden dolayı teşekkür ederim.
Burada işlemi iki aşamada düşünebiliriz. Öncelikle Arduinoyu APRS modem olarak kullanıyoruz. oradan gelen veya gönderdiğimiz bilgileri seri iletişim ile Nodemcu’ya gönderip alıyoruz. Nodemcu ise sistemin internet iletişimini ve yerel kontrolünü sağlıyor. Ne zaman beacon gönderilecek, gelen sinyali internete göndermek yada tam tersini yapmak gibi işlemler. Sistem isterseniz sadece digi olarak ta çalışabiliyor. Internetten gelen beaconlar da havaya atılırken havanın çok karışmasını engellemek için filtre kullanılabiliyor. Bulunduğunuz konuma göre filtreyi daraltmanızı öneririm. Ben 30km çap içerisindekileri havaya gönderiyorum o bile fazla gelebiliyor bazen.
Mesaj özelliği sayesinde alıp gönderme yapabiliyorsunuz. Mesajları OLED ekranda görebildiğiniz gibi yerel bir tarayıcıdan da görebilirsiniz. Zaten bütün ayarları yerel tarayıcınızı kullanarak yapıyorsunuz.
Projenin orijinal web sayfası şudur: https://sites.google.com/view/aprs-indy/circuitfirmware
Ben elektronik kısmında bazı değişiklikler yaptım. Örneğin ses giriş çıkışlarına izolasyon trafoları koydum. PTT işlemini röle ile yaptım.
İzolasyon trafolarını Türkiye’de bulmak biraz zor. Bunu Çin’den filan getirtebilirsiniz. PTT işlemini normalde transistör ile yapılmış ama ben röle modülü bağladım. Röle modülleri genelde inverted olarak satılıyor bu yüzden modüle gelen sinyali ters çevirmek gerekiyor. Q1 bu işlemi yapıyor. Buzzerların çoğu 5 voltta çok zayıf çalışıyor o yüzden onu Q2 transistörü ile sürmek daha mantıklı. Her zaman besleme için LM2596 kullanmayı daha doğru buluyorum. 7805 regüle entegresi de kullanılabilir ama eğer LM2596 kullanacaksanız bağlamadan önce 5V’a ayarlamayı unutmayın.
Arduino ProMini’yi yüklerken arkadaşlarımızın çoğu zorlanıyor. Yükleme işi bittikten sonra reset butonuna basmak filan yüzünden zorluk çeken çok insan var. Çözümü ise çok basit. FTDI gibi bir USB modülü kullanırsanız DTR ucu sayesinde resete basmak filan gibi saçmalıklarla uğraşmazsınız. Xloader adlı programı kullanarak yükleme yapabilirsiniz. SQ9MMD TNC yazılımını yüklememiz gerekiyor. Buradan indirebilirsiniz. FTDI üzerindeki jumperdan ProMini’nin voltajını ayarlamayı unutmayın. İki tip Arduiino Promini piyasada bulunuyor. 3.3 volt ve 5 volt olanlar. Biz projemizde 5 Volt olanı kullanacağız. FTDI sürücüsünü bilgisayarınıza yüklemeyi unutmayın tabi.
Yukarıda verdiğim *.hex dosyasını seçiyoruz. Device olarak görüneni seçiyoruz. diğer ayarları da yaptıktan sonra “Upload” a tıklayıp yükleme işlemini bitiriyoruz. COM portunuzu bilgisayarın Aygıt Yöneticisini kullanarak bulabilirsiniz.
Gelelim Nodemcu bölümüne. Burada da ESP2866 modülü olan bir kart kullandık. Programını yükleme işi bunda daha kolay. Telefonlarda kullanılan USB kablosu ile bilgisayara bağlayın. Nodumcu’nun üzerindeki seri bağlantının sürücüsünü bilgisayarınıza yüklemek gerekecektir. Aygıt yöneticisinden bunu görebilirsiniz. Hangi COM portu da kullandığı bilgisini alabilirsiniz. Nodemcu’ya pinlerden elektrik verirken aynı zamanda USB kablosunu asla bağlamyın. Tasarımcı ESP2866 diye bir uygulama ile yazılımı karta yüklüyor. Buradan indirebilirsiniz. Programı indirdikten sonra yazılımı yüklemek gerekiyor. Buradan 0.96 inch lik OLED ekranlar için olan sürümünü indirebilirsiniz. Dosyayı seçip yüklemeden önce kart üzerindeki “resert” ve “flash” butonlarına beraber basın sonra bırakın. yükleme bittikten sonra “reset” butonuna basarak kartı yeniden başlatabilirsiniz.
Ben bütün bu işlemleri yaptıktan sonra artık delikli plaket üzerinde yapıyı kurdum. İlk prototip olduğundan dolayı sonrasında bazı şeyleri geliştirme ihtiyacı hissettim. Yukarıda verdiğim şema son halidir.
Bütün bu işleri yaptıktan sonra iş çalıştırıp ayarlarını yapmaya kalıyor. Önce Nodemcu’yu wifi ağınıza bağlamakla başlıyor işler. Bütün bu işlemlerin detaylarını ayrı bir yazıda yapacağım. Çünkü sadece bir kere yaptım henüz ikinciyi yapma fırsatı bulamadım 🙂 Başka birisinin kartını programlayacak olursam o esnada ekran görüntülerini de çekip burada paylaşacağım. Bir sonraki yazımda ayarlar ile ilgili detayları anlatacağım.
Şimdilik Kolay gelsin
73…
TA5IKT